حق انتخاب و صنعت خودرو

ساخت وبلاگ

او گفته: دولت با ممنوعیت واردات خودرو و اعمال تعرفه‌های سنگین بر آن، از این صنعت حمایت کرده اما این حمایت دوره‌ای دارد و نمی‌تواند دائمی باشد.این دولت به هیچ وجه نمی‌پذیرد که دروازه‌ها را ببندیم، خودرویی تولید و به ملت تحمیل کنیم و بگوییم قدرت انتخاب شما همین است.

این سخنان واقعیتی است که سال ها در فضای اقتصادی کشور از سوی برخی بیان می شد اما به دلیل حاکم بودن سیاست بر اقتصاد این سخنان شنیده نمی شد و امروز بیان این سخنان از زبان بالاترین مقام تصمیم گیرنده در دولت امید به یک تغییر جدی و اساسی در این صنعت که سال هاست شیره جان اقتصاد کشور را بدون رشد و بالندگی می مکد فزایش داده است. اگر صنعت خودرو تحت شرایطی رقابتی قرار می گرفت از سال ها قبل این صنعت بهینه می شد و به سوی تولید به شکلی اقتصادی تر و همسو با نیازهای اقتصادی دیگر بخش ها هدایت می شد. متاسفانه اما با حمایت های دولتی و کنترل قیمت از طریق اعمال تعرفه سنگین بر واردات خودرو در این بخش که از یک انحصار طبیعی برخوردار است موجب درجا زدن این صنعت شده است. هیچ تولید کننده ای در ایران از انحصار برخوردار نیست و هر تعرفه ای از طریق قاچاق دور زده می شود و تولید کنندگان کالاهای داخلی با رقابت از طریق وارد کنندگان غیر قانونی مواجه هستند. اما در بخش خودرو تولید کنندگان خودرو در یک فضای بدون رقابت و آسوده کالای خودرا تولید می کنند و قیمت گذاری می کنند و با خدماتی که خود می پسندند به مصرف کنندگان ارایه می کنند.

واردکنندگان اما باید تعرفه های بالا بپردازند و خدمات خودرا نیز ارایه کنند و براساس قوانین باید برخی محدودیت ها نیز بر آنان اعمال شود.بسیاری از تولید کنندگان خودرو از سال ها قبل علاقمند به سرمایه گذاری و تولید در ایران بوده اند اما با شرایطی که از سوی برخی مجریان و قانون گذاران برای آنان گذاشته می شد از خیر سرمایه گذاری گذشته و به واردات خالص و خدمات محدود روی آوردند و بازار خودرو کشور همچنان در انحصار تولید کنندگان معدود داخلی باقی ماند.

تاسف بار اینکه پس از اعمال تحریم های غرب تولید داخلی محدود شد و تحت تاثیر انباشت برخی دارایی ها در بانک های چین واردات و تولید برخی خودروهای چینی در کشور رواج یافت که این نیز از سیاست هایی بود که زیان های فراوانی به این صنعت وارد کرد اما با همه این فرازو نشیب ها سخنان امروز رئیس دولت جان تازه و امید عمیقی است که می تواند در این صنعت دمیده شود و آینده روشنی را برای این صنعت در کشورمان ببار آورد.

البته اگر دست انحصار گران و رانتخوارن با ایجات یک رقابت شفاف در این صنعت بسته شود.در یک بازار رقابتی و همانگونه که ریاست جمهوری گفته است متکی به داشتن حق انتخاب متنوع برای خریداران هیچ تولید کننده ای در حاشیه امنیت نیست و مجبور است بهترین خودرو با امکانات مناسب را به قیمتی قابل قبول ارایه کند. اینکه در بازار کشور برای سرمایه گذاران در بخش تولید خودرو شرط گذاشته شود هیچ معقول نیست. گفته شده که سرمایه گذاران برای تولید خودرو باید تعهد دهند که بخشی از قطعات خودرو را در داخل تولید کنند.یا باید تعهد دهندکه خورو صادر کنند.این شرط ها کمی نامعقول به نظر می رسد.

کسی که قصد تولید خودرو در کشوری را دارد برای رسیدن به یک قیمت بهینه محبور است که بخشی از قطعات را با هزینه کمتر در مقصد تولید کند و بدون شک سرمایه گذار خود در چنین کاری خواهد کوشید.علاوه براین سرمایه گذار برای تولید خودرو بدون شک برای سود بیشتر بدون شک علاقمند است که خورو تولیدی را به کشورهای همسایه صادر کند و راضی نیست که تولیدش روی دستش بماند.بنابراین هزینه و فایده اصل سرمایه گذاری هدفمند است و هیچ سرمایه گذاری به قصد از بین رفتن دارایی هایش سرمایه گذاری نمی کند. در عین حال با توجه به تحول تکنولوژیکی که در خودروهای جدید رخداده دیگر خودرو به قطعه وابسته نیست و یک خورو پس از 5 سال و یا بیشتر به هیچ قطعه ای نیاز ندارد و قطعه سازی نیز در حال تحول است و بدون شک با ورود خودروهای برقی به عرصه و تغییر شکل ساخت و تولید باید در انتظار تحولات بیشتر و عمیق تر در این صنعت نیز بود. پس جای آن دارد که از این روشن بینی و دیدگاه متکی به شرایط روز صنعت خودرو جهان که از جانب ریاست محترم جمهوری بیان شده در وزارت صنایع و صنعت خودرو با شدت حمایت شود و هر مانعی از سر راه آن برداشت شود تا کشور و صنعت کشور آینده روشنی داشته باشد.

- - , .

مه رضا...
ما را در سایت مه رضا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان mahreza بازدید : 153 تاريخ : چهارشنبه 12 اسفند 1394 ساعت: 4:13